Dorin Șerdean, fostul acționar majoritar de la Dinamo București, a fost arestat preventiv de Tribunalul București! Afaceristul este acuzat că ar fi emis în fals scrisori de garanție. În dimineața zilei de joi, a primit sentința de arest pentru 30 de zile. Șerdean nu este de acord cu decizia și vrea să facă apel.
Șerdean a fost acționarul majoritar al „roș-albilor” până la finalul lunii februarie, când a cedat pachetul său către compania Red & White, care a achiziționat la vremea respectivă 81% din acțiunile clubului. El este în continuare acționar al clubului, cu 0,1% din pachetul total.
Omul de afaceri a apărut pentru prima dată în peisaj la Dinamo în vara anului 2020, când a intermediat vânzarea clubului deținut pe atunci de Ionuț Negoiță către spaniolul Pablo Cortacero. Ulterior, în primăvara lui 2022, Cortacero i-a cedat acțiunile sale lui Șerdean.
Acum, fostul acționar majoritar al „roș-albilor” a fost arestat preventiv de Tribunalul București, la solicitarea Parchetului European, suspectat că ar fi emis în fals scrisori de garanție.
„Dorin Șerdean, fostul președinte al Dinamo, a fost arestat preventiv de Tribunalul București, la solicitarea Parchetului European. Acuzațiile sunt legate de scrisori de garanție emise in fals”, a anunțat jurnalistul Ionela Arcanu, de la Realitatea Plus.
Marți, 13 iunie, în jurul orei 17, Dorin Șerdean a fost reținut de Parchetul European, iar miercuri, după 24 de ore, i-a expirat mandatul inițial de reținere pentru 24 de ore.
În acest moment, afaceristul așteaptă să vadă dacă va sosi pe adresa lui și un mandat de arestare pentru următoarele 30 de zile. Din informațiile obținute de ProSport, acuzațiile aduse lui Șerdean nu ar avea, de fapt, nicio legătură cu activitatea lui în cadrul clubului Dinamo.
Sursele noastre susțin că la jumătatea lunii mai 2023, procurorii Parchetului European au făcut un număr ridicat de percheziții în Franța și România, în urma cărora s-au ridicat saci întregi de documente legate de activitatea infracțională a unui grup care se ocupa cu fraudarea fondurilor europene.
Membrii grupului vizat de EPPO, conform Gândul, ar fi prejudiciat bugetul Uniunii Europene prin schemă fraudulentă cu peste 30 de milioane de euro. În România, s-au efectuat percheziții în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt.
În conformitate cu actele din dosarul EPPO, în perioada 2020-2023, în cadrul mai multor proiecte finanțate din bugetul Uniunii Europene, ar fi fost emise scrisori de garanție de către entități juridice suspecte sau de către anumite bănci. Anchetatorii Parchetului European analizează o bancă, despre care se presupune că ar fi fictivă, în Insulele Comoros, care ar fi emis autorităților din România mai multe scrisori de garanție în fals, prin care se asigura statului plata a 20 de milioane de euro.
Alte entități financiare similare care ar fi operat din Spania, Cehia și Lituania ar fi emis autorităților românești scrisori de garanție similare, deși acestea nu aveau capitalul necesar sau dreptul de a emite astfel de scrisori. Suspecții ar fi emis scrisori fictive în numele entităților anchetate de Parchetul European, girând astfel pentru fraudarea bugetului UE.
Ulterior, s-a ajuns într-o situație în care, atunci când câștigătorul licitației pentru un proiect nu se putea angaja să îl finalizeze în conformitate acordului stabilit inițial, instituțiile abilitate se îndreptau către instituțiile financiare girante. Apoi, se constata că nu sunt solvabile conform scrisorilor de garanție emise în mod oficial.
Conform surselor noastre, la desemnarea câștigătorului unui proiect cu fonduri europene, este obligatoriu ca cel care câștigă licitația să fie susținut de o instituție financiară care să poată garanta prin scrisori că va prelua proiectul, în situația în care câștigătorul inițial nu va putea să ducă totul la capăt.
În ianuarie 2021, Cornel Dinu dezvăluia faptul că Dorin Șerdean ar fi fost implicat în mai multe spețe suspecte și ar avea inclusiv un dosar adormit la DNA.
„Nu mi-a ascultat nimeni semnalele asupra acestui personaj, Șerdean, care a avut un caz, pe când era viceprimar și reprezenta partidul lui Oprea cu Dan Diaconescu. Asta trebuia să-i dea de gândit lui Ionuț Negoiță. El are un caz clar, este dosarul adormit și acum la DNA și îmi asum ce spun, când era viceprimar.
A creat o societate cu 14 lire în Anglia, care este exact ce face și Cortacero. Cu societatea respectivă, a creat niște garanții false. A luat pentru Apa Regio o afacere de canalizare din Târgu Jiu.
A luat prin fonduri europene 8.750.000 de euro. Partea lui 870.000, 10 la sută. Am avut chiar o discuție cu el, când mi-a fost prezentat prima dată de Mărginean.
L-am găsit pe domnul Șerdean într-un loc, nu mă așteptam. «Ooo, domnul Șerdean, lumea justiției, garanții false, matale». Și atunci replica lui Serdean a fost: «Ce faceți cu asta aici?».
Îmi zice: «Da domne, dar a fost o comandă politică». Eu va spun fix cum a spus. Comanda politica poate să fie și să bagi cuțitul în cineva, ce faci, bagi?!”, a declarat Cornel Dinu la Digi Sport, în ianuarie 2021.
La sfârșitul lunii februarie 2023, după ce își ceda oficial acțiunile de la Dinamo, Dorin Șerdean descria scurta perioadă petrecută în fruntea clubului „alb-roșu” ca o „povară”.
„E o povară, pentru că nu e ușor să ai un club ca Dinamo, sunt multe responsabilități. Însuși numele e foarte mare, e un brand și până la urmă toate acestea formează o povară. De-a lungul timpului, oameni care au avut succes în afaceri au avut momente mai puțin fericite la Dinamo.
Sportul are o componentă pe care nu poți să o controlezi. Dacă m-aș fi lăsat doborât de toate acele lucruri făcute cu rea-voință, aș fi ieșit din povestea asta. Faptul că am rămas dovedește că sunt cu adevărat dinamovist. Am luptat pentru a recupera adevărul și o să vedeți că adevărul va ieși în totalitate la iveală în viitorul apropiat.
Sunt niște lucruri care se vor vedea exact. Nimeni nu știe ce datorii sunt, cum s-au creat. În noiembrie 2021, instanța a stabilit insolvența lui Dinamo, cu datorii de 4,5 milioane de euro. Dacă poți să ajungi la 10 milioane de euro după un an, să îmi explice cineva cum e posibil.
Eu stau bine cu matematica! Mă ajută profesia și pasiunea pentru cifre, dar mie îmi dă cu virgulă. O să vedem cum s-au făcut aceste datorii și cine le-a făcut. Să știți că acești oameni au făcut lucruri deosebite, le doresc succes și pentru Dinamo sper să fie un viitor foarte frumos”, a spus Șerdean la Digi Sport.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER